EROL MARKETİNG- evden ek iş

EROL MARKETİNG- evden ek iş
Evinizden Kariyer Yapma Fırsatı

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Nasil Yapilir? Nedir?

Nasil Yapilir? Nedir?

Link to Nasıl Yapılır? Nedir?

Doğru Yöntemle Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Posted: 05 May 2010 05:25 AM PDT

Havaların ısınmasıyla bahçeli evlerin keyfi daha da artmaya başladı, özellikle yemyeşil çimlere bakarak kahvaltı etme şansına sahipseniz gününüzün kötü geçmesi imkansız. Ancak o çimleri yemyeşil ve sağlıklı tutmak da biraz zordur. Peki çim nasıl ekilir, nasıl bakılır derseniz bu yazıda sorularınızın cevaplarını bulacak ve aşama aşama çim ekimini öğreneceksiniz.

çim ekimi Doğru Yöntemle Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

1. Çim Seçimi Nasıl Yapılır?
Çim seçimi 2 faktöre göre yapılır :
- Kullanım Amacı
a) Spor Alan Çimi : Yoğun kullanımlar için uygundur. Çiğnenmeye karşı dayanıklıdır.
b) İngiliz Çimi : Estetiktir.
c) Rustik Çim : Her tür toprak için uygundur.
- Çevre:
a) Gölge Alan Çimi : Az güneş alan, nemli bölgelerde kullanılır.
b) Kurak Alan Çimi : Yoğun güneş alan bölgelerde idealdir.

2. Ön Hazırlık

Gerekli Araçlar
Yabani ot temizleme için püskürtücü
Sulama kabı

a) Ekim yapılacak alanı temizleyin : Tercihen, 3 hafta içinde yeniden ekim yapılmasına imkan veren, glifosat bazlı bir yabani ot temizleyici (herbisit) kullanın.
b) Gübreleme ile toprağı besleyin : Sonbaharda ve ilkbaharda uygun gübreleri kullanın.

3. Toprağın Hazırlanması:

Toprağın hazırlanması, çim ekiminden bir hafta önce olmak koşuluyla, yılın her anı yapılabilir.

Gerekli Araçlar
Kürek
Çatal bel küreği
Bel küreği
Tırmık
Dörtlü el kazıyıcı
Rulo
El arabası
Pulluk

1. Bel küreği veya pulluk kullanarak toprağı 20 cm derinliğe kadar belleyin.
2. Tırmık yardımıyla toprağı düzeltin, topakları dağıtın, yabancı maddeleri temizleyin.
3. Kürek kullanarak toprak seviyesini eşitleyin (taşları temizleyin, çukurları doldurun)
4. Rulo ile toprağı sıkıştırın.
5. Kalan taşları temizleyin.
6. Tekrar tırmık yardımıyla toprağın yüzeyini düzeltin.
Bu işlemleri birkaç kere tekrarlayın. Yüzeyde 2 – 3 cm’lik ince toprak katmanı olması çok önemlidir. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapılmalıdır. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapılmalıdır. Eğer otomatik sulama sistemi döşenecekse, bu işlem toprak düzeltme işleminden önce yapılmalıdır.

çim ekimi1 Doğru Yöntemle Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

4. Çim Ekimi
Tohum serpme işlemi toprak kuruyken yapılmalıdır. Yağmurlu veya rüzgarlı havalarda tohum serpmeyin. Tohum serpme işlemi sırasında sırtınızı rüzgara verin.

Gerekli Araçlar
Tırmık
Dörtlü el kazıyıcı
Rulo
Gübre serpme
Tohum serpme

a) Ekim Tarihleri : Kuzeyde, Nisan, Mayıs, Eylül ayları ekim yapmak için uygun aylardır. Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
Güneyde, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim, Kasım ayları ekim için uygun aylardır. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
b) Tohum miktarı : m²’ye 30 – 40 gr arası tohum gerekir.
c) Ekim Yöntemi : Tohumları karıştırın. Tohumların yarısını bir yöne, kalan yarısını ise diğer yöne doğru yürüyerek serpin. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçmemek için ekim yapılacak alanı parsellere bölün. Çim ekilecek alanın kenarlarına daha fazla tohum serperek, çim alanın sınırlarını belirginleştirin. Tırmık yardımıyla, tohumların üzerini hafifçe toprakla kapatın (1 cm’den az). Bunu yaparken , tohumları bir araya toplamamaya özen gösterin. Tohumların üzerini ince elenmiş toprakla kapatın. Tohumların toprakla tam olarak temasını sağlamak için kuru toprak zemini rulo yardımıyla iyice sıkıştırın. Kuraklık zamanında, hafif yağmurlama ile sulayarak, toprağı 5 cm derinliğe ulaşacak şekilde nemli tutun.

çim ekimi2 Doğru Yöntemle Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

5. Bakım

Çimlerin çıkma süresi kullanılan tohum karışımına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde çıkmaya başlarlar.

a) İlk defa biçme : Çim, 10 cm yüksekliğe ulaştığında, 5 – 6 cmden sonrasını keskin bıçaklar kullanarak biçin. İlk biçmeden sonra, köklerin topraklara daha iyi temas etmesini sağlamak için üzerinden ruloyla geçebilirsiniz.
b) Devamlı bakım : Çimleri genel olarak hep 1/3 oranında kısaltın. Çim biçme makinasının ulaşamaıdığı yerler için misinalı çim biçme makinası veya çim budama makası kullanın.
İlkbaharda:çimler haftada bir biçilmelidir.
Yazın:çimler 15 günde bir biçilmelidir.
Sonbaharda :çimler Eylül sonuna kadar 15 günde bir biçilir.
Kış başlangıcı (kasım ayı): Çimleri son bir kez, kışa dayanabilmeleri için biraz da uzun bırakarak (5-6 cm) biçin. Kış aylarında havanın çok soğuk olmadığı zamanlarda 10 cmi geçmişse biçin. Aksi halde kışın pek uzayamayan çimler soğuktan donabilir.
Sulama
Yazın sulama, hafif yağmurlama şeklinde ve toprağın derinlemesine nem alması için (yaklaşık 10 cm derinliğe kadar) tercihen akşamları yapılır. Kış aylarında ise yağışlar yeterli olacaktır.
Gübreleme
Yılda 2 – 3 defa ( nisan – mayıs – temmuz – eylül dönemi) ağır salımlı gübre kullanılabilir.
c) Yıllık bakım :
Yabani otların temizlenmesi : İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otlar temizlenir. 4-5 biçme işleminden sonra ( çim ekiminden sonraki 2. yıl ) yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı uygulanır. Ürün için öngörülen ilaçlama dozajlarına mutlaka uyulmalıdır.
Havalandırma:İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarını temizleyin.
Yosun temizleme: Yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Yosun öldürücü serpin ve ilaç etkisini gösterdikten sonra çim havalandırma tırmığı veya elektirkli çim havalandırma makinesi kullanarak yosunları temizleyin.
Onarım: Çimin hasar gördüğü yerleri onarmak için tamir çimi ekebilirsiniz.
Bitim işleri : Net bir görünüm elde etmek için çim kenar kesici kullanabilirsiniz. Bu sayede toprak ve çim kesilerek çimin istenilen sınırların dışına taşması önlenir.

çim ekimi3 Doğru Yöntemle Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Güzel bir çim elde etmek için ipuçları:

  • Yağmurlu zamanlarda sümüklü böceklere karşı ilaç uygulayın.
  • Ekim yapmadan önce yabani otların büyümesini engellemek için yalancı ekim yapın: ekim yapacakmış gibi toprağı hazırlayın ve yabani otlar büyüdükten sonra glifosat bazlı yabani ot ilacı uygulayın.
  • Büyümemiş tohumlarıyüzeye çıkarmamak için toprağı fazla derinlemesine işlemeyin.
  • Çimleri ıslakken biçmeyin.
  • Çim biçme makinasını yüksek hızda kullanmayın.
  • Çim biçme makinasının bıçaklarını düzenli olarak bileyin.
  • Bitkilerin büyümesi kışın yavaşladığından kışın çimleri gerekmedikçe biçmeyin.
  • Yosun veya çürümüş yaprak oluşumunu engellemek için kesilen çimleri mutlaka temizleyin.
  • Mümkünse otomatik sulama sistemi kullanın. Otomatik olarak programlanan sulama sistemleri, hortum veya benzeri hiçbir ürün kullanımı gerektirmeden, dengeli ve ölçülü br sulama yapılmasını sağlar. Bu sistemler ayrıca bitki örtüsüne uygun sulama yaparak su tasarrufu da sağlamaktadır. Tek bir geçişte çimenlerin yeterli ve doğru şekilde sulanmasını sağlar. Sağlıklı çimler için sulama çok öenlidir. Yaz mevsiminde çok fazla sulama isteyen çimlerin ömrünü uzatmak doğru sulamayla mümkün olur.
Nasıl Yapılır?, , , , , , , , , ,

Nasıl Yapılır?

Tavuklu Mantarlı Krep Sarma Nasıl Yapılır?

Posted: 05 May 2010 02:35 AM PDT

Adı çok uzun, uğraştırmalı bir yemek gibi görünse de aslında yapımı bi o kadar  kolay ve tadı çok güzel bir yemektir. Bizzat kendim yaptım ve denemenizi tavsiye ederim.

Krep için malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz
- alabildiği kadar un

İç Malzemeler için:
- 500 gr. tavuk bonfile
- 250 gr. mantar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 3 adet sivri biber
- 2 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 1 tutam maydonoz
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- tuz ve pulbiber

Beşemel Sos için:
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı süt
- tuz ve karabiber

Üzeri için:
- kaşar rendesi

beşamelli krep Tavuklu Mantarlı Krep Sarma Nasıl Yapılır?

Şimdi yapılışına geçelim..

Krep için: Ilık süt, ılık su ve sıvı yağı geniş bir kaba alıyoruz. İçine maya ve şekeri ekleyip çırpıyoruz. Üzerine tuzu ve azar azar unu ekleyip karıştırıyoruz. Kıvam akıcı olunca 15-20 dakika dinlenmeye bırakıyoruz . Daha sonra teflon tavaya az miktarda yağ koyarak bir kepçe yardımıyla krepi koyuyoruz ve tavayı çevirerek yayılmasını sağlıyoruz. Daha sonra diğer tarafını çevirip iyice pişmesini sağlıyoruz. Sonra pişirdiğimiz krepleri bir kenarda bekletiyoruz.
İç malzeme için: Tavukları ve mantarları tava koyarak suyu çekene kadar pişiriyoruz, daha sonra yağ ekliyoruz. Soğan, biber ve sarımsağı ufak ufak doğrayıp ekledikten sonra bir müddet pişiriyoruz. En son domatesleri, tuzu ve pulbiberi ekliyoruz.
- Krepleri tek tek tepsiye alıyoruz, iç malzemesini koyarak sarıyoruz. Daha sonra sarılan krepleri bir borcama diziyoruz.
Beşamel sos için: Bir tencereye yağı ve unu koyuyoruz. Rengi hafif değişince sütümüzü ekleyerek sürekli karıştırıyoruz. Daha sonra da karabiberimizi ve tuzumuzu ekliyoruz.

beşamelli krep2 Tavuklu Mantarlı Krep Sarma Nasıl Yapılır?

- Beşemel sosumuzu tek tek sarıp borcama dizdiğimiz kreplerin üzerine döküyoruz.
- Önceden ısıttığımız 200 derecedeki fırınımıza pişene kadar koyuyoruz.
- Pişmesine yakın tepsiyi çıkartıp rendelediğimiz kaşarları üzerine serpip tekrar fırına atıyoruz.
-Kaşarlar kızarınca yemeğimiz pişmiş oluyor.

Afiyet olsun..

Nasıl Yapılır?, , ,

Nasıl Yapılır?

Doğru zamanda gül fidanı dikimi ve bakımı nasıl yapılır?

Posted: 04 May 2010 09:15 AM PDT

Bahçe düzenlemede kullanabileceğiniz çeşitli gül fidanı türleri bulunur. Düşünüldüğünün aksine gül fidanı, dayanıklı, bakımı kolay, uzun ömürlü ve aylarca çiçek verdiği için ekonomik bir bitkidir. Herkes gül fidanı büyütebilir, yeter ki fidanın dikileceği çevreye en uygun tür seçilsin. Fidan çeşitleri hakkında verdiğimiz bilgiler sayesinde ihtiyacınıza en uygun fidanı seçebilirsiniz. Her projeye uygun bir gül türü mevcuttur.

Bodur çiçekli çitler için (40 ila 80 cm boyunda) küçük çiçekli demetler halinde açan ve yayılan peyzaj güllerini tercih edin.
Büyük çiçekli çitler için (80 ila 120 cm boyunda) büyük çiçekli çalı güllerini tercih edin.
Duvar veya kameriye kaplamak için (Boyu 2 metreyi aşar) tırmanıcı gülleri seçin.
Saksıya dikim için (Balkon veya teraslar için) saksısı en az 40cm derinliğinde olmak koşuluyla, gül fidanları saksıya dikilebilir.
Ayrı dikim için “Baston Gülleri” tercih edin. Bunlar normal boy, mini boy veya sarkık dallı olmak üzere çeşitlere ayrılır.

baston gül

Fidan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta, güllerin, genel türler ve sertifikalı türler olarak ikiye ayrıldığıdır. Sertifikalı türler etikette yer alan Ⓡ, işaretinden ayırt edilebilir. Daha orijinal olan sertifikalı güller, genel türlere göre daha çeşitli renk ve koku seçeneği sunarlar. Yeni üretilen güllerin hepsi sertifikalıdır.

Yedi veren gülleri, normal çiçeklenme mevsiminden sonra da çiçek açmaya devam ederler. Yaygın olarak satılan bu türler, bazı genel türler ve eski kökler dışında, mayıs ayından don zamanına kadar çiçek verirler.

Fidanların sunum şekli mevsime göre değişiklik gösterir.

Ekim’den Mart’a kadar bulunabilen “dikime hazır fidanlar” kökleri torf toprağına sarılı şekilde satılır. Bunlar 3 şekilde olabilir:
1) Fide Lotları: Naylon poşete sarılmış olarak satılır.
2) Genel Türler: Küçük plastik kaplarda satılır.
3) Sertifikalı Türler: 2 litrelik saksılarda satılır.

gül fidanı

Nisan’dan Ekim’e kadar bulunabilen “yapraklı fidanlar” yapraklı veya çiçekli olarak satılmak üzere yetiştirilirler. Bu tip fidanlar köklendirilmiş olduğundan dikimi kolaydır.

Not: Tercihen güneş alan veya -bazı türler için- hafif gölgelik bir yer seçin. Güller, her tip toprağa uyum sağlayabilirler. Eğer eski bir gülün yerine dikim yapıyorsanız, yeni fidanın tutması için 40 ile 50 cm derinliğe kadar olan toprağı tamamen değiştirin.

Gül Fidanı Dikimi

1) Dikim yapacağınız yerde, eni, boyu ve derinliği 30 ile 40 cm olan bir çukur açın. Kökler, çukura rahatça sığmalıdır.
2) Hazırladığınız gül fidanı toprağı ve mineral gübre karışımını çukurun dibine yerleştirin.
3) Dikime hazır fidanların (çıplak köklü) kök uçları ve dalları budanmalıdır. Köklerin 1/3ü, dalların ise 20cm’den fazlası budanmalıdır.
4) Dikime hazır fidanların köklerini, taze gübre, killi toprak ve sudan oluşan bulamaca batırın. Bu işlem, fidanın tutmasını kolaylaştıracaktır. Yapraklı fidanları, kök toprağının ıslanması ve köklerin uyanması için suda bekletin.
5) Fidanı, aşı noktası hafif olarak toprak içinde kalacak şekilde yerleştirin.
6) Köklerin tutmasını kolaylaştırmak için toprağı bastırarak sıkıştırın ve bol su verin.
7) İlkbaharda, yabani otların büyümesini önlemek için fidanın dibine, 5cm kalınlığında, çam ağacı kabuğundan bir örtü oluşturun.
8) Sonbaharda, dona karşı korumak için fidanın dibine toprak sürün. Fidanın dibinde ve aşı noktasını örten, yaklaşık 15 cm yüksekliğinde bir toprak yığını oluşturun. Bu yığın, don mevsiminin sonunda kaldırılmalıdır.

don Doğru zamanda gül fidanı dikimi ve bakımı nasıl yapılır?

Bilmekte yarar var:
Gül türlerinin çoğu kokuludur. Gülleri, güneşli bir yere ve hakim rüzgar yönüne göre dikerek, kokularından daha çok istifade edebilirsiniz.

Fidanların Dikim Aralıkları

Demetler halinde açan güller 30 – 35 cm
Büyük çiçekler açan güller 40 – 45 cm
Peyzaj gülü 50 -100 cm
Tırmanızı güller ise 1 ila 2 metre aralıklarla dikilmelidir.

Gül Fidanının Bakımı

Güllerin bakımı kolaydır. Belli başlı bakım kurallarına uymak suretiyle güllerinizden yıllarca istifade edebilirsiniz.

gül ağacı

Sulama ve Gübreleme
Özellikle çiçek açma mevsiminde, gül fidanını, dibinden ve yaprakları ıslatmamaya özen göstererek sulayın. Güller için özel üretilen gübrelerden kullanarak, verimli ve kaliteli çiçek elde edebilirsiniz.

Solan çiçekleri ve yabani dalları budayın
1) Çiçeklenmeyi teşvik etmek ve hastalık riskini azaltmak için ölü veya sağlıksız çiçekleri düzenli olarak budayın.
2) “Yabani Sürgünler” ile ” Genç Sürgünler” birbirine karıştırılmamalıdır. Yabani sürgün, boğazının hemen altından çıkan açık yeşil renkte ve zayıf dallardır ve satın alınan türden farklı yabani bir türe aittirler. Genç sürgünler ise, aşı noktasından çıkan ve aşısı yapılan türe ait, güçlü filizlerdir. Bitkinin gençleşmesini sağlayan bu filizler, dallanmayı teşvik etmek için 30cm’den budanırlar.

Gül Fidanının Budanması

Budama, bitkinin çiçeklenmesini teşvik amacıyla yapılmıştır. Budama sırasında bitkinin dibine yakın yerler fazla seyreltilmemelidir. Aşağıda, her gül türü için uygun temel budama prensiplerini ve etaplarını bulabilirsiniz. Budama işlemi, Mart sonunda, don mevsimi bittikten sonra yapılır.

1) Ölü dalları, zayıf dalları ve diğer dallara sürtünen ince dalları budayın.
2) Bitkinin dışına doğru gelişen, birbirine yakın çaptaki güçlü ince dalları bırakın.
3) Dışa doğru bakan bir tomurcuğun bir kaç milimetre üstünden ve filizlenme yönünde eğim vererek budayın.

gül budama

Gül kategorilerine göre budama şekilleri
Yukarıdaki temel budama prensiplerinin yanı sıra, aşağıdaki tavsiyelerden de yararlanabilirsiniz.

Demetler halinde açan güller, büyük çiçekli güller ve baston güller için özel budama kuralları:
- Dalın 2/3 ila 3/4 ünü budayın.
- 3 ila 7 dal bırakın; ince dallarda 2 ila 3 filiz, daha güçlü dallarda ise 4 ila 5 filiz bırakabilirsiniz.
- Toprağın ortasını seyreltin.

Peyzaj gülleri için özel budama kuralları:
- 2 ila 3 yıl sonra gençleştirme amaçlı budama.
- Her yıl temizlik amaçlı yumuşak budama.

Tırmanıcı güller için özel budama kuralları:
- Ölü veya çok yaşlı dalları budayın.
- Geriye kalan dalları kafes çitle sabitleyin.
- Dalları, yatay bir şekilde eğerek bağlayın ve uçları budayın.

Sarkık dallı güller için özel budama kuralları:
- Serbestçe büyümelerine izin verin, böylece istenilen katkat görünüm elde edilecektir.
- Diğerlerine göre daha fazla uzadığını düşündüğünüz dalları kısaltabilirsiniz.

Gül Fidanlarının Hastalıklara Karşı Koruma ve Tedavisi

Güller, hastalıklara ve böceklere karşı oldukça dayanıklıdır. Belli başlı birkaç önlem yeterli olacaktır.

Herşeyden önce, gülleri sularken yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin. Tedabiye başlarken, hastalıklı dalları kesin. Yapraklanma döneminde yapraklar hasar görebilir. Koruyucu tedavi uygulayarak bu hasarın sınırlı kalmasını sağlamak mümkündür.

Külleme Hastalığı: Oldukça yaygındır. Genç yapraklar üzerinde grimsi beyaz bir toz oluşur.
Siyah Leke Hastalığı: Yaprakların üzerinde iri siyah lekeler oluşmasına neden olur, yapraklar sararır ve kurur.
Pas Hastalığı: Yaprakların alt kısmında pas rengi, hafif kabarık lekeler halinde kendini gösterir.

En iyi hastalıklardan korunma yöntemi, mevsim başında, güller için özel üretilen mantar ilaçlarından uygulanması ve ilk hastalık belirtileri görülür görülmez de ilacın tekrarlanmasıdır.

Gül Fidanlarının Çiçek Bitine Karşı Korunması ve Tedavisi
Çiçek bitleri ilkbaharda ortaya çıkarak genç sürgünlere yerleşirler. Önlem olarak ilkbahar başında, güller için özel üretilen bözek ilacı veya çiçek biti ilacı ile güllerinizi ilaçlayın. Derinlemesine bakım için üç hafta aralıklarla ilaçlama yapın.

Nasıl Yapılır?, , , , , , , , , , , , , , ,

Nasıl Yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder